Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


 

 

  Français     English         

 

Himalayan Projects VZW op Facebook  (groep)

Paul en Nita, voorzitter en secretaris
Met Dr. Jan Dryhoel op weg!

Welcome to the official website of Himalayan Projects !

Hoog in de bergen van de Himalaya in het Annapurnagebied van Nepal is er een dorpje, Chitre genaamd, waar er tot voor kort geen schooltje was voor de kleine kinderen en weinig medische voorzieningen.

Overlevingslandbouw op zeer beperkte terrasgronden met weinig of geen stimuli om de jongeren een toekomst te geven. Om deze en andere redenen werd deze vereniging zonder winstoogmerk Himalayan Projects opgericht, die lokaal op kleine schaal iets probeert te veranderen en stimuleren op het vlak van educatie, basis gezondheidszorg, cultureel bewustzijn en bewaring en tewerkstelling. Een heuvelrug in een oceaan van bergen.

Akkoord het zijn maar 'Rimpels in een oceaan van bergen'. En toch...

Overstromingen in Nepal.

Rivieren stromen over.

Terwijl we klaar staan voor ons vertek naar Nepal komen steeds meer verontrustender berichten binnen van noodweer in Nepal, Indië en Bangladesh.

Meer dan 1200 doden al en hoderduizenden daklozen.

Ook Nepal is weer zwaar getroffen terwijl de aardbevingsproblemen van 2 jaar terug helemaal nog niet opgelost zijn.

Hoewel we de eerste hulpvragen nog moeten krijgen en plannen moeten maken willen we alvast jullie hulp om ons Noodfonds te spijzen zodat we onmiddellijk kunnen ingrijpen bij concrete noodgevallen.

Aub dus: alle financiële hulp is welkom op be14 3800 1081 6783 met mededeling Noodweer 2017.  Zo komt uw hulp rechtstreeks in ons Noodfonds terecht.  Financieel aftrekbaar vanaf 40 euro.

Algemeen nieuws

Dokter Jan en voorzitter Paul
Bsure-team.
Bhamikle studenten verwelkomen ons.

Beste Sponsors en sympathisanten,

Het jaar alweer goed ingezet, de nieuwsbrief is opgemaakt en de fiscale attesten verstuurd.

Tal van schoolacties en benefiets zijn bezig of binnenkort.

Diverse aanvragen voor subsidies zijn verstuurd en tal van sponsors reageren positief op onze steunoproepen.  Dank u wel.

Op 17 april vertrok de voorzitter alweer naar Nepal om de projecten verder te begeleiden en nieuwe op te starten.

Eind mei bracht hij verslag uit en vind u dan ook terug in de bijgevoegde nieuwsbrief 2de en 3de kwartaal.  Kwamen aan bod: het waterproject in Sililng, de start van de bouw van een nieuwe grote middelbare school in Bhamikle, Myagdi, onze nieuwe verpleegster in onze medische post in Chitre, vrijwililgers aan het werk en meer nieuws uit België.

Vanaf september is het Bsure-team weer van doen in de Himalaya.  De voorzitter verblijft er voor 3 maanden en dokter Jan Dryhoel vergezeld hem, samen met een Australische verpleegster voor de jaarlijkse medische kampen.  Het waterproject in Siling hopen we af te ronden en op te starten.  De officiële opening van het waterproject in het zuiden (Jutpani, Chitwan), bezoek aan de begonnen nieuwe schoolprojecten in Rakkhu en Bhamikle in Myagdi.  Begeleiding sponsors op bezoek en hopelijk de officiële erkenning van onze Nepalese NGO.  Ook leraar Georges Cappelle komt voor de derde maal 3 maanden les geven in scholen om en nabij Chitre.

Ondertussen: uw steun is meer dan welkom: voor onze projecten.  Ons vrijwilligerswerk blijft gratis.

Tot meer nieuws...  Namaste.

2017_2de_en_3de_kwartaal_A4.pdf (1664 kb)
2017_1ste_kwartaal_1.pdf Algemene nieuwsbrief 2017 (3324 kb)

Laatste Nieuws uit Nepal

De regering is eindelijk begonnen met heropbouw en een aantal slachtoffers kregen ook eindelijk wat geld om hun huis her op te bouwen.
 
Ondertussen zijn we bezig met grote waterwerken in het dorp Siling, Manakamana om na de bouw van tijdelijke huizen er ook veilig water te voorzien.  De aardbeving heeft immers ook heel wat waterbronnen droog gelegd of verstoord.  Water is het het allereerst belangrijk in ons mensenleven.  Daarom hebben we een nieuwe bron gezocht en gevonden op 200 dieper in de ravijn.  De bron is intussen veilg ingekapseld en bouwen we opslagtanks om het water dan met pompen naar het dorp te brengen.  Een hele klus maar levensnoodzakelijk dus.  
 
In Kalika-5 nabij Jutpani tenslotte, in het Chitwan district, het zuiden van Nepal, boorden we grondwater aan op 78 meter diep.  Met de installatie van zonnepanelen en een aangepaste pomp hebben we een, welisware dure maar ecologische methode gevonden om het water naar reservoirtanks op te pompen.
 
In Bhamikli, een dorp nabij de districtshoofdplaats Beni van Myagdi district gaan we helpen met de bouw van een middelbare school voor 400+ studenten.  Daar vlakbij, in Rakkhu zijn we ook bezig met de heropbouw van een beschadigde basisscholl.
 
On oktober schiet het Bsure-team o.l.v. Dr. Jan Dryhoel weer in actie en gaan we onze nieuwe volwaardige Nepalese verpleegster opleiden.  Een Amerikaanse verpleegster komt er ons ook vrijwillig vervoegen voor extra steun.
 
Tenslotte zit de drie maanden vrijwilligerswerk van leraar Georges Cappelle uit Torhout er op en staan er nieuwe klaar om in juli en augustus les te gaan geven in de Chinnebas middelbare school.
 

Info-, kookstanden en benefiets 2017

Op 8 april houden we een benefiet met info en Nepalese maaltijd in het Kasteel van Wippelgem, bij Evergem. (Uitverkocht).

Met onze Nepalese kookstand op de Mundiale Dag op Den Bruul in Leuven op 3 juni van 12.00 tot 22.00.  

Op zaterdag 11 juni organiseren we in samenwerking met het Kerun Schoolproject een Nepaldag t.v.v. onze Chinnebasschool met info, artisanaal winkeltje, dia-reportages en walk-in dinner en hapjes.  Voor inschrijvingen: zie de uitnodiging verderop.

Infostand op 24 juni in het Minnewaterpark te Brugge, van 13.00-23.00.  Feest in 't Park.

Jaarlijks staan we ook op het Couleur aan Zee, aan de Casino van Middelkerke, deze keer is het op zaterdag 8 juli vanaf de middag en vlakbij op Dunia op het strand van Koksijde op zaterdag 30 Juli.

Op 15, 16 en 17 december bent u van harte welkom op de Oxfam Kerstbeurs in de Hallen op de Markt van Brugge, en dit van 10 to 19:00 uur (vrijdag vanaf 14:00) waar je de origineelste kerstgeschenken kunt vinden.  Bij ons dan ook voor het goede doel!  Er is ook drank en spijs voorzien.

 

 

Schoolacties in Vlaanderen.

Ook in 2017 worden we gevraagd voor verschillende workshops en benefietacties.

Zo hield de Sint-Rembertschool in Torhout een posterbeursverkoop waarvan de opbrengst naar onze werking in Nepal ging.  Op 31 maart gaven we er ook een dia-voorstelling en tal van workshops.

Ook de VBS De Leeuw uit Zedelgem droeg zijn steentje bij zoals al zovele jaren met een bezinningsdag, sponsorloop en pannenkoekenverkoop.

De 4de leerjaren van de beide afdelingen van de Brugse stadschool in Sint-Michiels houden er binnenkort hun jaarlijkse inzameling met kookenverkoop en tal van workshops en infomomenten.

Ook de VBS in Sleidinge en De Mozaïek uit Gent houden een inzamelingsactie en geven we er een diavoorstelling.  In Puurs waren we ook te gast voor een grote schoolactie.

Dank aan alle scholen, organisaties en vrijwilligers die hieraan meehelpen. Super!

NEPALQUAKE 2015
Al meer dan een jaar geleden, die verschrikkelijke aardbeving.  De respons vanuit België was enorm waarvoor dank.  Vanaf 2016 zijn we pas begonnen met de echte reconstructie.  Helaas is niet alleen de aandacht grotendeels verdwenen maar ook de financiële steun.  Een dringende oproep dan ook om ons te steunen in de heropbouw van scholen, waterbronnen en medische kampen die onvverstoord door gaan.  Voor meer up-to-date nieuws gelieve op de volgende link te klikken: Nepalquake.

HimalayanProjects_aardbeving_1.pdf Helpoproep (106.5 kb)

Samenwerking met de Kerun vereniging uit Grimbergen, de vzw Nepali Child Support uit Harelbeke en het Aasha Project uit Deurne.

Regelmatige institutionele sponsors: Provincie West-Vlaanderen en B.F.O.S. Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking

Vindt ons ook op: 4depijler.befilantropie.behulporganisaties.be, www.goededoelen.be en natuurlijk ook op facebook.

Lid van de Brugse Noord-Zuidraad

Logo's van sponsors

Brugge Noordzuid