Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


 

 

  Français     English         

 

Himalayan Projects VZW op Facebook  (groep)

FOLDER_v18.pdf Infofolder 2018 (862.25 kb)
Paul en Nita, voorzitter en secretaris
Met Dr. Jan Dryhoel op weg!

Welcome to the official website of Himalayan Projects !

Hoog in de bergen van de Himalaya in het Annapurnagebied van Nepal is er een dorpje, Chitre genaamd, waar er tot voor kort geen schooltje was voor de kleine kinderen en weinig medische voorzieningen.

Overlevingslandbouw op zeer beperkte terrasgronden met weinig of geen stimuli om de jongeren een toekomst te geven. Om deze en andere redenen werd deze vereniging zonder winstoogmerk Himalayan Projects opgericht, die lokaal op kleine schaal iets probeert te veranderen en stimuleren op het vlak van educatie, basis gezondheidszorg, cultureel bewustzijn en bewaring en tewerkstelling. Een heuvelrug in een oceaan van bergen.

Akkoord het zijn maar 'Rimpels in een oceaan van bergen'. En toch...

Algemeen nieuws

Paul en Nita, voorzitter en secretaris
Bsure-team.

Beste Sponsors en sympathisanten,

Voila, 2018 is begonnen en kunnen we u onze een goed nieuwjaar toewensen.

In de herst verbleven we drie maanden in de Himalaya en waren weer druk doende met ons medisch Bsure-team.  Lees er meer over in ze 4de kwartaalbrief als bijlage.

In afwachting van ons uitgebreid jaaroverzicht die u eind maart/begn april mag verwachten en eventueel vergezeld van een fiscaal attest zijn we druk bezig het nieuwe werkjaar aan het voor te bereiden.  Een drietal scholen schreven zich al in voor een solidariteitsactie, we waren te gast bij Lions Club Evergem voor een nieuwjaarsmenu waar we ons project toelichtten en ook zijn we binnenkort te gast bij een Charity bazaar in Brussel.

Ondertussen hebben we heel wat tegenslag met onze domeinnaam himalayanprojects.org die onder onze voeten door aan een Japanse firma doorverkocht is zonder onze medeweten. Hun site verloopt enkel in het Japans en ze reageren niet op onze mails.  Het is dus zeer ontmoedigend daar onze domeinnaam overal verspreid is op en rond onze projecten, via socaile media enz...  Hopelijk krijgen we die ooit terug.

Ondertussen: uw steun is meer dan welkom: voor onze projecten. Ons vrijwilligerswerk blijft gratis en u bent welkom ons Bsure-team te vervoegen in het najaar.

Tot meer nieuws...  Namaste.

2017_4de_kwartaal_A4.pdf (983 kb)
2017_2de_en_3de_kwartaal_A4.pdf (1664 kb)
2017_1ste_kwartaal_1.pdf Algemene nieuwsbrief 2017 (3324 kb)

Laatste Nieuws uit Nepal

Bhamikle school in aanbouw
Plechtige ontvangst in het toekomstige leraarslokaal.
Bsure-team in Chitre
Onze nieuwe transformator in Siling
Onze mobiele tandartskabinet.
Met onze 4x4 2500km offroad gereden in de herst.
De regering is eindelijk begonnen met heropbouw en een aantal slachtoffers kregen ook eindelijk wat geld om hun huis her op te bouwen.
 
Ondertussen zijn we bezig met grote waterwerken in het dorp Siling, Manakamana om na de bouw van tijdelijke huizen er ook veilig water te voorzien.  De aardbeving heeft immers ook heel wat waterbronnen droog gelegd of verstoord.  Water is het het allereerst belangrijk in ons mensenleven.  Daarom hebben we een nieuwe bron gezocht en gevonden op 200 dieper in de ravijn.  De bron is intussen veilg ingekapseld en bouwen we opslagtanks om het water dan met pompen naar het dorp te brengen.  We wachten nog op de aansluiting aan het elektricietisnet met onze eigen aangekochte transformator.  Daar het debiet voldoende is willen we deze facilitiet nog uitbreiden naar 4 andere dorpen zodat alle dorpen van het gebied gelijk bediend worden.  
 
In Kalika-5 nabij Jutpani tenslotte, in het Chitwan district, het zuiden van Nepal, boorden we grondwater aan op 78 meter diep.  Met de installatie van zonnepanelen en een aangepaste pomp hebben we een, welisware dure maar ecologische methode gevonden om het water naar reservoirtanks op te pompen.  In november 2017 konden we dit project officieel openen en hielden er ook een medisch kamp.  Het water bevat echter teveel ijzer en hiervoor moeten we nog een filter installeren.
 
In Bhamikli, een dorp nabij de districtshoofdplaats Beni van Myagdi district gaan we helpen met de bouw van een middelbare school voor 400+ studenten.  Daar vlakbij, in Rakkhu hebben we ondertussen ook al drie klassen gebouwd maar moeten er nog op bezoek voor onze finale inspectie en feestelijke opening.
 
In Chinnebas zijn we na het bouwen van klassen begonnen met de bouw van een gemeenschapshal, extra klas en kleedkamer.  Later volgt er nog de aanleg van een kinderspeeltuin, basket- en volleybalveld en aanlevering van drinkwater.
 
In het najaar plant het Bsure-team o.l.v. Dr. Jan Dryhoel een nieuwe kampronde en is thans gepensioneerd leraar Georges Cappelle uit Torhout aan het werk in 2 basisschooltjes in Myagdi district.
 
Allemaal rimpels in een oceaan van bergen.
 

Schoolacties in Vlaanderen.

Ook in 2018 worden we gevraagd voor verschillende workshops en benefietacties, zo ondermeer in:

De Gemeentelijke basisschool in Sleidinge.

De Sint-Rembertscholengroep uit Torhout.

De Vrije basisschool De Leeuw in Zedelgem.

De beide afdelingen van de basisschool in Sint-Michiels.

De Vrije basisschool De Mozaïek uit Roosbeek-Boutersem.

Dank aan alle scholen, organisaties en vrijwilligers die hieraan meehelpen. Super!

NEPALQUAKE 2015
Al weer een tijdje geleden, die verschrikkelijke aardbeving.  De respons vanuit België was enorm waarvoor dank.  Vanaf 2016 zijn we pas begonnen met de echte reconstructie.  Helaas is niet alleen de aandacht grotendeels verdwenen maar ook de financiële steun.  Een dringende oproep dan ook om ons te steunen in de heropbouw van scholen, waterbronnen en medische kampen die onvverstoord door gaan.  Voor meer up-to-date nieuws gelieve op de volgende link te klikken: Nepalquake.

HimalayanProjects_aardbeving_1.pdf Helpoproep (106.5 kb)

In memoriam.

Een droevige winter 2017-2018 voor onze vzw.

In korte tijd verloren we drie aangename mensen.

Half december verloren we onze meter en mede-oprichtster Odette Hubrecht die net haar 83ste verjaardag niet haalde.  In 1999 verloor ze haar man Andre Vande Moortel in Tibet net voor de opening van ons eerste scproject en schooltje in Chitre.  Even voordien overleed ook Guy Rillaers, even oud en jarenlang sponsor.

En nu, veel te vroeg en amper 58 jaar stierf Bart Verschueren, leraar van de 4des in de GBS Sint-michiels en jarenlang trekkende en duwende kracht aan de schoolacties.

We gaan ze allen missen maar vooral de vele mooie herinneringen koesteren.

RIP.  Om mane padme hum.

Odette Hubrecht met Nita Buduja Pun en nichtje in Kathmadu in 1997. Onze trouwe sponsor Guy Rillaers. Onze immer entuousiaste leraar Bart Verschueren.

Samenwerking met de Kerun vereniging uit Grimbergen, de vzw Nepali Child Support uit Harelbeke en het Aasha Project uit Deurne.

Regelmatige institutionele sponsors: Provincie West-Vlaanderen en B.F.O.S. Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking

Vindt ons ook op: 4depijler.befilantropie.behulporganisaties.be, www.goededoelen.be en natuurlijk ook op facebook.

Lid van de Brugse Noord-Zuidraad

Logo's van sponsors

Brugge Noordzuid