Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


 

  Français     English         

Synoniemen: himalayanprojects.org, himalayan-projects.org, himalayanprojects.be, himalayanprojects.com

Himalayan Projects VZW op Facebook  (groep)

FOLDER_v19.pdf De recentste folder (938 kb)
Bsure-team at work.

Welkom bij Himalayan Projects VZW!

 

Om op kleine schaal iets probeert te veranderen en stimuleren op het vlak van educatie, basis gezondheidszorg, cultureel bewustzijn en bewaring en tewerkstelling. Een heuvelrug in een oceaan van bergen.

Zoals het bouwen van scholen, (voet-)bruggen, gemeenschapshuizen en jeugdclubs. Na de aardbeving en gezien de urgentie van de klimaatopwarming geven wij ook prioriteit aan watervoorzienings- en drinkwaterprojecten, zonne-energie.

Met de Bsure-team houden wij jaarlijks mobiele gezondheidskampen in de rurale streken met westerse dokters en tandartsen. Vrijwilligers meer dan welkom, ook in onze scholen.

In België houden wij schoolacties, workshops, benefiets en info- en kookstanden.

 

Akkoord het zijn maar 'Rimpels in een oceaan van bergen'. En toch...

 


Onze nieuwsbrief voor 2020 over 2019 is klaar voor download.


Beste symphatisant, sponsor,

 

Wat vroeger dan gewoonlijk zijn we klaar met onze recentste nieuwsbrief waarin u alles kunt lezen over onze projecten wat in 2019 gerealiseerd werd.

 

Was u ook sponsor in 2019: dan mag u binnenkort ook deze nieuwsbrief in papieren vorm verwachten eventueel vergezeld van een fiuscaal attest om bij uw belastingsaangifte te voegen.

Algemeen nieuws

Ontmoetngshal in Chinnebasschool
Ontvangscomité Chinnebasschool
Zang en dans in Chinnebas
Bhakimele school ni opbouw
De kinderen van de Shree Ambika Secundary school in Hyangja
Slachtoffers Tornado
40000 liter opslag bij
Dr Jan en verpleegster Shanta
Bsure-team in Chitre

Beste sponsors en sympathisanten,

* In april zijn we even in Nepal geweest om in het zuiden om de slachtoffers te helpen van de tornado eind maart.  Samen met het lokale Rode Kruis repareerden we de weggerukte daken van tal van scholen.  In de buurt verhoogden we de opslagcapacitiet van de drinkwatervoorziening in Jutpani.  We installeerden er een tank van 5000 Liter zodat ze nu over 15000 L voorraad beschikken om de donkere uren te overbruggen.  Deze grondwaterpomp werkt immers op zonne-energie.

* We bezochten ook de bouwsite van de middelbare school in Bhakimele, Myagdi waar de de verder werken bespraken.  We hopen hier voor een ecologische groenmuur te zorgen, een primeur in Nepal.

* We waren ook gevraagd op de inhuldigingsfeest van de nieuwe hal en klassen in de Chinnebasschool waar we al sedert 2014 aan het werk zijn.  We waren daar samen met de leding van de Kerun Schoolprojectsvereniging uit Grimbergen - Tielt-Winge.  Daar werd ook een verenigingslokaal gebouwd voor de laagste caste uit de streek : de Dhalits.

In het  najaar en 2020:

* Een 7de tournee met het Bsure-team o.l.v. Jan Dryhoel werd brutaal onderbroken door het overlijden van Dr. Jan's broer.  Na een week terug naar België kwam hij toch zijn wachtende patiënte terug opzoeken.  Later werd ons Bsure-team nog versterkt met een extra dokter: Jos Vanhullebush, lid van de Lions CLub Meetjesland-Eeklo die dit jaar dit project sponsord.  We gingen  ook weer op werkbezoek bij onze collega INGO CPCS uit Wallonië om hun opvangcenters in Darang (Oost Nepal) medisch te ondersteunen. Verder werkten we de zesweekse tournee, grotendeels in het Myagdi district af waarbij we meer dan 2.500 patienten hielpen.

Voor volgend jaar zoeken we nog sponsoring voor een mobiel Echo en Ecg toestel en septodont verdoving.

Het team heeft wel al versterking beloofd voor ons 8ste tournee in 2020 van een Engels dokterskoppel.

* In de Shree Ambika Secundary school in Hyangja, installeerden we 25 computers, een printer en smart Tv voor de 10de klas vand de nieuwe hogere secundaire graden. Gesponsord door de Provincie West-Vlaanderen.  Voor deze school onderzoeken we ook de mogelijkheid om een eigen elektrische schoolbus te fabriceren en als eerste in Nepal te introduceren.  Het prijskaartje is echter naar onze normen erg groot.  80.000 euro.

In april 2020 gaan we een professionele industriële waterfilterinstallatie inplanten in ons Siling watercomplex.  Daarmee gaan we zeven dorpen van drinkbaar water kunnen voorzien het ganse jaar voorzien.  Dit project wordt gesponsord door het Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking van de Stad Brugge.

Heel veel groeten van de Paul Vande Moortel, voorzitter, alsook van Nita Buduja Pun, Hedwig Racquet en Eddy Goemans van het Kerun Schoolprojects en Dr. Jan Dryhoel (Bsure).

Kijk ook eens naar deze mooie fotovideo van ons Bsure Medisch kamp 2018 gemaakt door onze verpleegster Shanta Pun: Klik hier.

Schoolacties in Vlaanderen

Expo in De Leeuw in Zedelgem
Bsure-team voordracht in Sleidinge
Sreun van de SBS De Regenboog Sint-Michiels

Ook in 2019 werden we gevraagd voor verschillende workshops en benefietacties.

Meer info en foto's vind je hier.

Dank aan alle scholen, organisaties en vrijwilligers die hieraan meehelpen. Super!

Ook dit jaar bezoeken we ondermeer de Sint-Rembertschool in Torhout, de VBS De Leeuw in Zedelgem en Boutersem, de SBS in Sint-Michiels en Sleidinge, alsoo het VTI in Brugge en de BSO in Roeselare.

Met dank voor hun steun.

Leer Nepalees online

Een vrijwilliger leraar, Marco Saaltinck uit Nederland maakte tijdens zijn lange verblijven in onze Chinnebasschool in Syangja een prachtige, betaalbare computercursus Nepalees voor zowel vrijwilligers als toeristen. 

Probeer het eerste deel voor beginners zeker eens uit: https://www.udemy.com/speak-nepali/

Success en Namaste!

Never forget: NEPALQUAKE 2015
Al weer een tijdje geleden, die verschrikkelijke aardbeving. De respons vanuit België was enorm, waarvoor dank.

Helaas is niet alleen de aandacht grotendeels verdwenen maar ook de financiële steun. Een dringende oproep dan ook om ons te steunen in de heropbouw van scholen, waterbronnen en medische kampen die onverstoord doorgaan.

Meer info onder projecten > Nepalquake of download de folder hieronder:

HimalayanProjects_aardbeving_1.pdf Helpoproep (106.5 kb)

Partners en sponsors

Samenwerking met de Kerun Schoolprojects vereniging uit Grimbergen/Tielt-Winge, de vzw Nepali Child Support uit Harelbeke en het Aasha Project uit Deurne.

Regelmatige institutionele sponsors: Provincie West-Vlaanderen en B.F.O.S. Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking

Vindt ons ook op: 4depijler.befilantropie.behulporganisaties.be, www.goededoelen.be en op facebook.

Lid van de Brugse Noord-Zuidraad. 

Privacybeleid en GDPR

Ons privacybeleid conform GDPR kan je hier lezen.