Français     English

Himalayan Projects VZW op Facebook  (groep)

FOLDER_v19.pdf De recentste folder (938 kb)
Bsure-team at work.

Welkom bij Himalayan Projects VZW!

Om op kleine schaal iets probeert te veranderen en stimuleren op het vlak van educatie, basis gezondheidszorg, cultureel bewustzijn en bewaring en tewerkstelling. Een heuvelrug in een oceaan van bergen.

Zoals het bouwen van scholen, (voet-)bruggen, gemeenschapshuizen en jeugdclubs. Na de aardbeving en gezien de urgentie van de klimaatopwarming geven wij ook prioriteit aan watervoorzienings- en drinkwaterprojecten, zonne-energie.

Met de Bsure-team houden wij jaarlijks mobiele gezondheidskampen in de rurale streken met westerse dokters en tandartsen. Vrijwilligers meer dan welkom, ook in onze scholen.

In België houden wij schoolacties, workshops, benefiets en info- en kookstanden.

Akkoord het zijn maar 'Rimpels in een oceaan van bergen'. En toch...

Algemeen nieuws

Ontmoetngshal in Chinnebasschool
Ontvangscomité Chinnebasschool
Zang en dans in Chinnebas
Bhakimele school ni opbouw
De kinderen van de Shree Ambika Secundary school in Hyangja
Jutpani waterproject
Slachtoffers Tornado

Beste sponsors en sympathisanten,

* In april zijn we even in Nepal geweest om in het zuiden om de slachtoffers te helpen van de tornado eind maart.  Samen met het lokale Rode Kruis repareerden we de weggerukte daken van tal van scholen.  In de buurt verhoogden we de opslagcapacitiet van de drinkwatervoorziening in Jutpani.  We installeerden er een tank van 5000 Liter zodat ze nu over 15000 L voorraad beschikken om de donkere uren te overbruggen.  Deze grondwaterpomp werkt immers op zonne-energie.

* We bezochten ook de bouwsite van de middelbare school in Bhakimele, Myagdi waar de de verder werken bespraken.  We hopen hier voor een ecologische groenmuur te zorgen, een primeur in Nepal.

* We waren ook gevraagd op de inhuldigingsfeest van de nieuwe hal en klassen in de Chinnebasschool waar we al sedert 2014 aan het werk zijn.  We waren daar samen met de leding van de Kerun Schoolprojectsvereniging uit Grimbergen - Tielt-Winge.  Daar werd ook een verenigingslokaal gebouwd voor de laagste caste uit de streek : de Dhalits.

* In de Shree Ambikaschool nabij Hyangja bespraken we de nood voor een computerklas voor de nieuw op te richten technische jaargangen 11 en 12 (vgl. 5 en 6 secundair aso).

Dit najaar:

* Een 7de tournee met het Bsure-team o.l.v. Jan Dryhoel komt steeds sneller dichterbij.  Dit jaar wordt het team versterkt met een extra dokter: Jos Vanhullebush, lid van de Lions CLub Meetjesland-Eeklo die dit jaar dit project sponsord.  We gaan ook weer op werkbezoek bij onze collega INGO CPCS uit Wallonië om hun opvangcenters in Darang (Oost Nepal) medisch te ondersteunen. Verder werken we een zesweeks tournee, grotendeels in het Myagdi district waar we al heel wat ervaring hebben en de weg kennen.

Wegens veranderde Europese wetgeving sponsort Septodont niet langer met verdvingscarpules en zijn we dringend op zoek naar tandartsen die willeen een doos afstann voor dit belangrijk project.  We halen ze zelf bij u op en voorzien voor een ontvangsfactuur indien gewenst.

* Aankoop en installatie van een computerklas in de Shree Ambika Secundary school in Hyangja, gesponsord door de Provincie West-Vlaanderen.

Heel veel groeten van de Paul Vande Moortel, voorzitter, alsook van Nita Buduja Pun, Hedwig Racquet en Eddy Goemans van het Kerun Schoolprojects en Dr. Jan Dryhoel (Bsure).

Kijk ook eens naar deze mooie fotovideo van ons Bsure Medisch kamp 2018 gemaakt door onze verpleegster Shanta Pun: Klik hier.

Schoolacties in Vlaanderen

Expo in De Leeuw in Zedelgem
Bsure-team voordracht in Sleidinge
Sreun van de SBS De Regenboog Sint-Michiels

Ook in 2019 worden we gevraagd voor verschillende workshops en benefietacties.

Meer info en foto's vind je hier.

Dank aan alle scholen, organisaties en vrijwilligers die hieraan meehelpen. Super!

Dit jaar bezochten we ondermeer de Sint-Rembertschool in Torhout, de VBS De Leeuw in Zedelgem en Boutersem, de SBS in Sint-Michiels en Sleidinge.

Met dank voor hun steun.

Standwerk in België

Dit jaar staan we met onze Info-, verkoop- of kookstand op verschillende evenementen, zoals ondermeer:

* op het Feest in ’t Park in het Minnewater te Brugge op 29 juni (info- en verkoopstand).

* op Dunia in Koksijde-strand op 13/7 (info- en verkoopstand)

* Couleur aan Zee op het Epernayplein aan het strand in Middelkerke 14/7 (info- en verkoopstand)

* de Oxfam Geschenkenbeurs in de Brugse Hallen (Markt) half december.

Allen hier welkom voor een babbel en een hap.

Leer Nepalees online

Een vrijwilliger leraar, Marco Saaltinck uit Nederland maakte tijdens zijn lange verblijven in onze Chinnebasschool in Syangja een prachtige, betaalbare computercursus Nepalees voor zowel vrijwilligers als toeristen.

Probeer het eerste deel voor beginners zeker eens uit: https://www.udemy.com/speak-nepali/

Success en Namaste!

Never forget: NEPALQUAKE 2015

Al weer een tijdje geleden, die verschrikkelijke aardbeving. De respons vanuit België was enorm, waarvoor dank.

Helaas is niet alleen de aandacht grotendeels verdwenen maar ook de financiële steun. Een dringende oproep dan ook om ons te steunen in de heropbouw van scholen, waterbronnen en medische kampen die onverstoord doorgaan.

Meer info onder projecten > Nepalquake of download de folder hieronder:

HimalayanProjects_aardbeving_1.pdf Helpoproep (106.5 kb)

Partners en sponsors

Samenwerking met de Kerun Schoolprojects vereniging uit Grimbergen/Tielt-Winge, de vzw Nepali Child Support uit Harelbeke en het Aasha Project uit Deurne.

Regelmatige institutionele sponsors: Provincie West-Vlaanderen en B.F.O.S. Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking

Vindt ons ook op: 4depijler.befilantropie.behulporganisaties.be, www.goededoelen.be en op facebook.

Lid van de Brugse Noord-Zuidraad.

Privacybeleid en GDPR

Ons privacybeleid conform GDPR kan je hier lezen.