👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Projecten -  Medische hulp en Bsure-team -  Medische post, Chitre, Myagdi -  himalayanprojects

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Shanti Medical Group

De bouw van een medische post op 2350 meter. 

Een ander luik van onze doelstellingen is basis geneeskunde.  Na wat studies bouwden we een volwaardige medische hulppost in Chitre, ons vertrouwde dorp. 

Een full-time verpleegster bemand de hulppost en wordt regelmatig aangevuld met dokters van hier die er vrijwilligerswerk komen doen. 

De service is gratis en enkel de medicijnen moeten betaald.  Voor de armsten komt ons Noodfonds tussen. 

Regelmatig worden ook voorlichtingssessies aangeboden.  Er is ook een lab en tandartskabinet.

De hulppost is erkend door de overheid en af en toe krijgen we gratis medicijnen voor de allerarmsten.  Als enige hulppost in dit district mogen we gratis deelnemen aan het TELEMEDICINE project van het grote PATAN hosptiaal nabij Kathmandu.  Via telefoon en hopelijk binnenkort ook via webcam kunnen we gratis enerwelke specialist raadplegen voor advies.  Een ideale oplossing voor deze afgelegen dorpen!

Op regelmatige basis proberen we ook Belgische vrijwilligers hier te krijgen voor een handje hulp (dokters, verplegers en tandartsen) met ons Bsure-team.  Contacteer ons voor meer info hoe u kunt helpen, eventueel gekoppeld aan een mooie rondreis.

Shanta Pun, verpleegster en Paul Vande Moortel, voorzitter Vanaf 2007: tandartskabinet Vrouwen Gezondheidsdag Tandverzorgingsopvoeding Sexuele opvoeding

2019

Wachtrij nabij onze medische post.
Bsure-team op post.
Onze gezondheidsvrijwilliger reist mee op zoek naar vervangingsstukken voor de tandartskabinet.
Prachtige wegen in de Himalaya.
Afscheid van Shanta Pun

Tijdens onze 7de tournee met Belgische dokters en verpleegster bleven we ook een kleine week in onze medische post om onze vaste klanten te bedienen.  Onze post draait al sinds 6 dec ember 2006!

Wel, niet gemakkelijk werken hier: er bleek een vervangingsstuk nodig om de tandartsmachinerie draaiende te krijgen. 

Met een vrijwilligster is Paul, voorzitter, penningmeester, chaugffeur en fixer van dienst dan maar 12 uur op zand en rotsweggetjes naar de dischtbijzijnde stad om pas om 2 uur 's nachts terug te arriveren terwijl het Bsure-team nog snurkte. 

Onderweg moesten we letterlijk over de wegenwerken rijden (na een uur wachten) en later hadden we een lekkende band kilometers van een garage verwijderd.

Onze ex-verpleegster Shanta Pun kwam ook nog helpen maar vertrok toen wel abrupt naar Japan.  Ze was nog meer net getrouwd en haar man werkt daar.  Ze stopt hiermee ook haar batchelor studies voor stafverpleegster, wat toch heel jammer is.  We gaan haar missen.

2018

Sashina Pun, onze nieuwe verpleegster uit Dana, Myagdi.
Intense samnwerking in ons tandartskabinet.
Belgische frietjes op 2350m.
Even Dr. Jan wordt zelf onder handen genomen.

Na amper anderhalf jaar bij ons werkzaam is Shanta Pun Magar alweer weg.  Met onze zegen: ze heeft immers besloten om een batchelor verpleegkunde diploma na te jagen.  We wensen haar daar veel succes bij. 

Gelukkig wees ze ons de weg naar een vervangster: de 23-jarige Sashina Pun Magar uit het nabije Dana (voor de kenners; op weg naar Muktinath/Mustang).  Ze heeft wat minder theoretische kennis, dat wel, maar wat een leergierig en gemotiveerd verpleegstertje.  Ze doet er alles aan om haar job zo goed mogelijk uit te voeren en leert al doende en met hulp van onze dokter Jan snel bij.  Hopelijk blijft ze een tijdje want het is toch nooit gemakkelijk en onzeker om die overgangen in goede banen te leiden. 

Hier hielden we een week gratis medisch kamp met Dr. Jan Dryhoel en behandelden meer dan 250 patiënten.  Het was ook festivalseizoen en dat gaf ons het excuus om ‘ons’ eten, m.n. ‘Belgian Fries’ in de New Dhaulagir Guest House te bestellen.  De heerlijkste in Nepal. 

In de foto’s zie je de intense assistentie van onze nieuwe verpleegster in Jan’s kabinet, onze Belgische frietmenu op Dashain en de ‘tandpijn’ wachtrij. 

Er waren ook minder spannende momenten met Didi (Ram Maya Buduja Pun en Nita’s oudste zuster die zich even mocht uitleven op Dr. Jan (de tandenbeul!) en de jaloerse voorzitter – geschort en al - moest dan de overwerkte verpleegsters-rug masseren! 

Geen paniek, dit alles onder het waakzaam oog van zowat het ganse dorp.

2017

Shanta Pun

Vanaf december 2016 hebben we een nieuwe verpleegster: Shanta Pun.  Zij is een volwaardig opgeleide verpleegster (staffnurse) en zeer ambitiues.

Dit is een belangrijke kwalitatieve meerwaarde voor de werking van onze medische post.

2015 - 2016

Dr. Jan Dryhoel en onze verpleegster.

In Chitre, m.b. in de medische post komt Dokter/tandarts Jan Dryhoel jaarlijks een tweeweekse medisch kamp houden.  Van tot 6 uur ver wandelen komen de patienten van een dertiental dorpen naar onze medische kamp, wat zijn belangrijke inpact bevestigd.

Andere dokters en tandartsen zijn welkom om hem bij te staan of af te lossen.

2014

Dokter Jan Dryhoul wordt verwelkomt in het dorp.
Officiële opening van ons gratis Dokters- en tandkamp op 5 oktober 2014
De wachtzaal met wat uitleg over de regels.
Dokter Jan aan het werk, samen met onze lokale verpleegster Ganga Pun.
Een dokter die ook tandarts is: wat een luxe maar hier bittere noodzaak.
Onder 'toezicht' en assistentie van een trotse voorzitter.
en met een prachtige regenboog voor goed geluk.

Ons Dokters en tandkamp van 5 tot 19 oktober in onze medische post in Chitre was een enorm succes!  Meer dan 400 patiënten waardoor onze Belgische dokter cum tandarts Jan Dryhoul uit Evergem niet alleen werkte van 8 uur 's morgens tot soms 10 uur 's avonds maar ook geen tijd kreeg om te lunchen en overleefde van tasjes thee en soep.  Ook zijn 4 vrije dagen nadien werkte hij door want hij had intussen een wachtlijst opgebouwd. 

De mensen kwamen soms van 6 uur ver wandelen om hem te kunnen zien.  Zo moesten we de oude regel van mijn geboortestad toepassen die ooit in de dertiende eeuw gebruikt werd in het Sint-Janshospitaal: BEN JE VAN CHITRE (Brugge), ZET JE VAN ACHTER.

Ook het nieuwe draagbare ECG apparaat deed wonderen, alleen al om een aantal mensen gerust te stellen en anderen tijdig de kans te geven zicht verder te laten onderzoeken.  Een kind had vermoedelijk een appendix- ontsteking en werd onmiddellijk naar een stadshospitaal doorverwezen.  

Zo zie je maar waar de echte noden liggen bij deze dorpsmensen die trouwens op de wereldberoemde - en helaas thans wereldberuchte door de talloze doden bij de sneeuwstorm van de orkaan Hudhud die er laatst kwam uitregenen en -waaien - Annapurna trekking.

Deze gratis service konden wij maar aanbieden dankzij de financiële steun van tal wat individuele donors en ook de Rotary Club van Gent.  Dank aan al deze mensen en ook aan dokter Jan voor zijn cruciale hulp dit jaar.

Op de foto's zie je Dr. Jan bij de opening, aan het 'tandartsen', onder 'toezicht' en 'assistentie' van een trotse voorzitter met een prachtige regenboog als decor.  Immers 2 volle dagen vooraf werden besteed aan het opkuisen en herstellen met allerlei trucjes en DIY technieken om alle apparatuur in werking te krijgen.  Een onderhoudsman voor het tandartskabinet is daar immers nog zeldzamer dan een dokter.

Hopelijk kunnen we dit programma op zijn minst jaarlijks organiseren.

Zie onderstaande link voor zijn persoonlijk relaas.

2013

Sexuele Opvoeding op de jaarlijkse Vrouwendag.

Dit jaar begon met het bezoek van een Vlaamse stagiaire-verpleegster Ulrike Peerre en een een pas afgestudeerde maar zeer bedreven en gemotiveerde Britse dokter Symon Wydall die een doorlichting maakte van de staat en werking van ons medische post. Hij stelde enkele eenvoudige protocols op voor ons lab en gezondheidseducatie voor de lokale bevolking.  

Na zijn terugkeer naar Engeland kocht hij enkele labbenodigheden aan waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.  Engelse vrijwilligers worden ons toegestuurd door de Brists NGO HELP van Jim Coleman, een veteraan in ontwikkelingswerk in het ganse Himalaya-gebied. 

Eind oktober hielden we ook weer een DENTAL CAMP voor twee weken met twee elkaar aflossenden Vlaamse tandartsen.  Het was een succes en als we een zekere regelmaat kunnen inbouwen kunnen we hiopelijk wat meer preventief tandwerk verrichten en zo tandtrekken tot een minimum herleiden wat nu zelden tot nooit kan.

Dental Camp 2012

Drie weken verzorgde Eline Deboosere, een tandartse uit het Gentse zo'n 200 Nepalezen in onze medische post waarbij ze 120 tanden gtrokken heeft.  Hopelijk houdt ze er geen tandtrekkerselleboog aan over.  In elk geval een heel succes en hopelijk kunnen we dit jaarlijks herhalen.  Van harte bedankt Eline!

PS: Haar vergezellende partner Siemon, ingenieur zat ook niet stil en heeft buiten klusjes ook een nieuw ontwerp voor de jeugdclub en een spectaculair concept voor de vernieuwing van ons kinderpark in de lagere school uitgetekend.  Belangrijk bijkomend weetje: onze basisschool in Chitre heeft de eerste prijs gewonnen van BESTE LAGERE SCHOOL van het MYAGDI district waarvoor we zo'n 500 euro kregen.  Bedankt aan onze maandelijkse vaste sponsors, de leraars, het schoolcomite en ook de Engelse vrijwillgers ons gestuurd door de Britse HELP NGO die dit mee hielpen realiseren.

Voor het eerst is het dus gelukt om een Vlaamse tandrtse te strikken om hier een drietal weken tandverzorging te komen doen. En het was onmiddelijk een groot succes: 200 patienten en 120 tanden getrokken.  Eline Deboosere uit het Gentse heeft het helemaal geklaard, hopelijk houdt ze er geen trekkerselleboorg aan over.

Haar verslag vindt u via deze link naar de vrijwilligerspagina.

Aan het werk. Ook op school nazicht en voorlichting Zeg eens AAA... Was dit nu VOOR of ERNA? Premiere: kinderen krijgen briefje mee naar huis met oproep voor tandartsbezoek

2010: Zonneboiler


In 2010 werd met toelagen van de Europese Gemeenschap een warmwater zonne-boiler gedoneerd en geïnstalleerd.

2010: Toelevering basislabo


Met steun van het Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking installeerden we in 2010 een basislabo.  Ook hiervoor moeten nog opleidingen voorzien worden in eenvoudige labo-technieken.

2007: Installatie tandartskabinet


Met een toelage van de Nationale Loterij richtten we intussen ook een volwaardig tandarts-kabinet uit en kan onze lokale verpleegster na wat basis-opleiding al eenvoudige tandherstellinge uitvoeren.  Echter onze droom is een echter tandarts hier op bezoek te hebben die haar een meer uitgebreide opleiding kan geven voor enkele weken.

 

Officiële opening op Sinterklaas 2006.

Op 6 december 2006 opende het “Shree Shanti Medical Hall” officieel.

De voorbereiding op het openingsfeest in 2006

Om de officiële opening voor te bereiden konden we niet alleen rekenen op de lokale comitées maar ook op enkele Vlaamse en een Zwitserse vrijwilligers.

Voorbereiding: lokale schapenvlees Voorbereiding: 250 rijstkoeken En zwitserse rode kruiskoekjes Ook: verse bloemenkransen maken voor de eregasten