Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vrijwilligerswerk

Tandartse aan het werk in Chitre, Nepal
Vrijwillgers aan het werk in Belgi
Op onze infostand
Workshop mo:mo's

Uiteraard kunnen we deze projecten niet opzetten en beheren zonder de steun van vrijwilligers.  Aangezien we een maximum rendement nastreven van de moeizaam ingezamelde fondsen hebben we steun nodig van vrijwilligers. 

Sommige vrijwilligers helpen een handje hier in België en omstreken met onze educatieve en sensibiliserende activiteiten in scholen en verenigingen.  Andere willen dan weet hun steentje bijdragen in de projecten zelf, ter plaatste dus. 

Vooral medisch vrijwilligers zoals tandartsen en dokters alsoo educatief geschoolde mensen zoals leraars en IT'ers staan op onze verlanglijst.

Dus aan alle kandidaat vrijwilligers: stuur ons een gemotiveerde mail/brief met CV naar volgend e-mailadres: himalayanprojects@gmail.com en help mee een verschil te maken daar in de dorpjes van de Himalaya.

Aangezien onze hoofdprojecten op de route van een van 's werelds 10 mooiste wandelingen ligt kunt u dus een weekje of meer vrijwilligerswerk combineren met een grote of kleine trekking op het Annapurna Circuit. We kunnen u trouwens daarbij assisteren. 

Bekijk ook andere aanbiedingen in de buurt op: www.vrijwilligerswerk.be

Download het engagementsformulier hieronder, alsook enkele persoonlijke verslagen van vrijwilligers:

engagementsverklaring_vrijwilliger.pdf (378.75 kB)
Verslag_Georges_Cappelle_2017.pdf Pedagogisch project Swanta/ Phalate (562 kB)
verslag_georges16.pdf Pedagogisch project Chitre 2016 (435 kB)
Henrike_Elke_in_Phalate_School_2011.pdf Ervaringen van een lerares. (1218.75 kB)
Tandarts_vrijwillgster_2012.pdf Tandartsverslag Eline 2012 (479 kB)
Simon_MP_Chitre_2013.pdf Verslag dokter in Medische post 2013 (332.25 kB)
Ulrike_Peere.pdf Stagiaire Verpleegster 2013 (190.25 kB)

Vacatures

Tandartsen en dokters zijn meer dan welkom op onze jaarlijkse medische kampen in het najaar vooral.  Afgelegen dopen in een majestieus landschap met gastvrije homestay en af en toe een pauze in een beter hotel garanderen een unieke levenservaring.

Ook enkele scholen kunnen leraars gebruiken, lagere en middelbare scholen (Engels) en vooral IT's zijn er welkom.

Contacteer ons voor meer info.

Leraar Georges aan het werk in Chitre school Tandartse Eline inopenlucht. Hanna Demeyer haar eerste baby als vroedvrouw in NEpal

Bsure-team at work in 2019. Dr. Jan rapporteert.

Met een bezwaard gemoed, ben ik op 25/9 voor mijn zevende missie naar Nepal vertrokken. Mijn jongste broer, 64 jaar en ALS-patiënt was net terug opgenomen in de kliniek. Men vreesde voor het einde. Ik stond dan ook in ernstige twijfel om alsnog te vertrekken.  Maar het werk in Nepal was gepland, en in het slechtste geval kon ik nog terug keren.

Bij aankomst zijn we onmiddellijk naar Itahari, Oost-Nepal vertrokken om er 3 dagen te werken in een hulppost van CPS. We kwamen er in een late moesson toe, maar we hebben er goed kunnen werken.   De 600km terug naar Pokhara hebben we dan toch maar in twee dagen afgehaspeld.  Drukke baan, gevaarlijk om ‘s nachts te rijden...enz. 

 

Terug op ons hoofdkwartier kreeg ik slecht nieuws uit Belgie, en dezelfde avond nog heeft Paul ervoor gezorgd dat ik zo vlug mogelijk naar Belgie kon terugkeren.  Onze planning viel wel in duigen, vele dorpen moesten worden afgebeld maar kregen wel de belofte dat we hun het volgende jaar niet gingen vergeten.  Na een droeve week in Belgie, ben ik op 13-10 teruggevlogen.

Zonder veel tijdverlies zijn we dan naar Bhamikele gereden om er ons programma verder te zetten. Mooie locatie in een nieuwbouwschool, maar wel een beetje gebrek aan elementaire voorzieningen, zoals water en elektriciteit. Het was hollen en vliegen naar Pokhara (weerom ‘s nachts moeten rijden...gevaarlijk), want ‘s anderendaags arriveerden dokter Jos, Ann en verpleegster Lieve.  Ons team was dus gevoelig versterkt en we konden volop aan de slag.  Doba, Chitre, Dana, Ghorka...de ene post na de andere.  Terug honderden patiënten gezien, geholpen en soms doorgestuurd voor verdere verzorging.  Ook nu nog, maanden later volgen we twee zieken verder op.

Met een collega erbij, onze lokale verpleegster Sasina van Chitre, en een paar helpers ging het werken vlot. We konden met 2 wegens taakverdeling een groter aantal patiënten behandelen dan als ik er alleen voorsta. (Een hint om meer vrijwilligers aan te trekken?!).  De meeste klachten die we daar zien zijn vooral huidziekten, artrose bij de vrouwen door het zware veldlabeur en het op en aflopen van de bergpaden, veel maagklachten door de eenzijdige en scherpe voeding, en oorproppen.  Uiteraard de klassieke verkoudheden bij kinderen en pasgeborenen alsook de honderden verwijderde tanden en tandwortels.

De verplaatsingen waren wel een hele opgave, aangezien we met 6 waren met nog de bagage, medische apparatuur en een generator erbij. Maar we zijn meer gewend.  Veel home –stay en af en toe een Nepalees baanhotel.  Kortom voor de nieuwkomers was het een gans avontuur, maar geen mens die klaagde.  Alhoewel af en toe een echte ‘warme’ douche deugd doet.

Na 3 weken samen intens werken, en na een dagje rust in Pokhara trokken we richting Kathmandu.  Halfweg werkten we nog 3 dagen in een prachtig dorpje hoog op een bergkam gelegen in het Gorkha district.  Om uiteindelijk in Kathmandu te belanden.  Na nog een dagje sightseeing in o.m. Durbar Square, waar men naarstig aan het restaureren is met buitenlandse hulp en het grote tempelcomplex Pashupatinath met verbrandingssite voor de overledenen, zijn we dan begin november naar Belgie teruggevlogen.

Het waren in totaal 6 intense weken.  Een paar duizend patiënten geholpen maar helaas ook velen niet kunnen behandelen wegens tijdsgebrek en gespecialiseerd apparatuur.  Wegens continu draaien moest Paul, soms noodgedwongen reservestukken en medicatie ophalen in Pokhara. Hierbij een pluimpje voor onze voorzitter die steeds bereid is om, ons bij nacht en ontij naar de meest afgelegen dorpen te vervoeren. En gezien de staat van de wegen!

Voor volgend jaar hebben we reeds versterking van twee Engelse artsen, en hopelijk zijn er nog gegadigden die zich geroepen voelen.

Tot een volgende keer alweer.  Dokter Jan, Bsure-team.

 

Bsure-team at work in 2018. Dr. Jan rapporteert.

Aankoop medicijnen in Pokhara
Met Inge Bracke naar het project van CPCS in Dolakha.
De wachtende kindjes zitten al binnen.
De wachtzaal.
Dr. Jan in volle strijd tegen tandcaries.
Te gast in Fulbari, Myagdi
Afscheiddsceremonie in Fulbari.
Aanhet werk in het hete zuiden.
Dinner by candle light met onze Nepalese verpleegsters.

Na de dagenlange voorbereiding met o.a. aankopen van medicijnen beginnen we aan een tournee met amper asfalt en vooral breakdancing (figuurlijk en ook letterlijk.  2500km off-road maar wel ook 2500 patiënten behandeld (Gelukkig stonden die niet om de km!).  Gebroken schokvering met volgeladen truck ‘in the middle of nowhere’, platte band bij valavond midden in de jungle, wegvliegende voetsteunen en spatborden., afgeknapte voorbumper, gedeukte achterbumper en alle wielstangen te vervangen.  ‘Top off the bill’ was een daling van 1000 meter zonder remmen: in 1ste ‘vitesse’ ‘Low Gear’ (doe het maar).  De ‘highway’s’ in Nepal zijn dan ook letterlijk hoog gelegen wegen in eerder welke toestand.

Dit jaar was er ook een primeur: voor het eerst hielpen we ook een andere Belgische NGO met ons kamp in hun projecten in het oosten halfweg richting Everest: 9 uur voor 150 km.  Vergezeld van Inge Bracke, een Antwerpse die al 30 jaar in Nepal voor de armen werkt en nu country-manager is voor de ‘CPCS’ of ‘Child Protection Centers and Services’.  Hun hoofdkwartier is in Kathmandu maar ze hebben ook centers in o.m. Dolakha, een arme streek nabij Jiri, het oude vertrekpunt voor Everest-expedities. 

In een drietal centers boden we ons hulp een week lang aan.  De eerste ochtend waren de kinderen al om 8 uur present terwijl wij maar om 10:30 toekwamen.  Al die tijd hebben ze op ons moeten wachten zonder ontbijt!  De arme schatjes.  Prompt koekjes uitgedeeld, dan maar.

Terug in centraal Nepal volgden kampen in onze eigen vaste medische post en een aantal nieuwe dorpen in het Myagdi district.  Als slot trokken we naar Hetauda in het zuiden voor een driedaagse bij de Tamang’s.

In anderhalve maand hebben we een hoop patiënten gelukkig gemaakt en daar is het om te doen.  Ook ‘chapeau’ voor onze ex-verpleegster Shanta Pun die terug gaan studeren is maar in afwachting van de start van haar cursus ons gratis is komen assisteren.  Ook onze nieuwe verpleegster Sashina Pun kwam gretig meehelpen of haar aflossen. 

Een hartelijke dank dan ook aan het Bsure-team en Inge Bracke en haar team van begeleiders en verpleegsters voor hun overzetbare inzet en aangenaam gezelschap vanwege een vermoeide maar happy ‘chauffeur-klusjesman-begeleider-boekhouder-inspirator’ van dienst.  Ons afscheid met een ‘candle-light diner’ was kort maar onvergetelijk. 

Dank ook aan alle individuele en andere sponsors zoals de firma Septodont die al jaren de nodige tandheelkundige verdoving sponsort. 

Meer leest u ook in het hieronder bijgevoegd verslag van onze ‘Dog Jan’, zoals onze verpleegster Shanta Pun het uitspreekt.

2018_verslag_DrJan.pdf 6de kamp van het Bsure-team. (366 kB)

2014Dit jaar zijn er verschillende vrijwilligers aan het werk:

Een Engelse lerares in onze basisschool in Chitre en een andere in de basisschool van Phalate, een buurdorp.

Een stagiaire verpleegster uit de Hoge School Gent (HoGent) doet haar buitenlandse stage in de medische post van Chitre.

In september kwam Jan Dryhoul, een dokter èn tandarts naar de medische post.  Het was een overhoopt succes.  Meer dan 400 patienten op 18 dagen, die soms van 6 uur stappen ver kwamen.

Zie zijn verslag hieronder.

Ik Vrijwillig 2013

Tijdens de vrijwilligersweek m.b. op 9 maart stonden we met een infostandje op de vrijwilligersbeurs in de Jan Garemynzaal in het Belfort op de Markt van Brugge.  Vrijwilligers voor hier maar vooral voor onze projecten in Nepal: dus tandartsen, dokters, verplegers, leraars of Handy Harries waren welkom op deze gratis beurs van 11.00 tot 16.00 voor een babbel en een drankje.

Benefietavond 16 februari 2013

Op zaterdagavond 19.00 hielden we een benefiet in oud schooltje De Regenboog in de Scharphoutstraat 41 te 8380 Lissewege naar aanleiding van het nakend vertrek van vrijwilligster Ulrike Peere voor een stage in onze Medische Post in Chitre, Nepal.

Het was een leuke avond met heel wat info, een powerpoint-presentatie en een heuse Nepalese maaltijd met Nita's beroemde mo:mo's, samosa's, kip Tandoori en Bagmati-rijst met Dhal-saus. Meer dan 100 mensen kwamen op deze avond af en ik wil hen bedanken voor hun komst en steun.

Thans (25 maart) is Ulrike Peere uit Lissewege gearriveerd in Chitre waar zij haar 2 maande buitenlandse stage als verpleegkudige zal doen. De voorzitter-haar projectcoördinator vertrekt op 26 maart om haar te bezoeken.